Plesni vrtić Split 1 - Plesni klub Mirela

Plesni vrtić Split – vježbajmo kod kuće

PLESNI VRTIĆ SPLIT –  PLES ZA NAJMLAĐE SPLIT

U vrijeme kada smo kod kuće i kada se ne krećemo dovoljno i ne plešemo u plesnim dvoranama prijeko je potrebno vježbati dječja stopala te hodati na različite načine i uz pomoć različitih rekvizita.

Plešući, dijete idealno oblikuje stopala kroz igru. U nedostatku gibanja, dječja stopala treba razgibavati i vježbati. Dječja stopala su podložna raznim deformitetima te je jako bitna svjesnost vježbanja, jačanja te ispravljanja deformiteta stopala.

U dobi od četiri godine spajaju se sekundarne koštane strukture dječjeg stopala. Masni jastučići nestaju, a luk je vidljiv i funkcionalan. Sam rast stopala usporava se na oko 8 mm godišnje, a iznova će se ubrzati ulaskom u pubertet. Formiranje svodova češće izostaje u djece kod koje zaostaje hipermobilnost kao i u deblje djece. Formirano stopalo daje karakterističan otisak na podlozi, a opterećenje je koncentrirano na petu, prednji i lateralni dio stopala.

Ako se djetetu do pete godine svod stopala ne uzdigne, tada možemo govoriti o ravnom stopalu i problemu koji bi trebalo pokušati popraviti vježbama ili ortopedskim ulošcima. Praksa i istraživanja kažu kako se problem ravnih stopala neće riješiti samo ulošcima. Najvažnije su usmjerene i redovite vježbe kojima će se stopalo ojačati. Roditeljima se preporučuje da potiču svoju djecu na fizičku aktivnost i sportove poput ritmike, gimnastike i plesa.

Ples je kao oblik izražavanja prirodan čovjeku u svakoj životnoj dobi, a posebno u vrtićkoj dobi… Dijete se giba uz glazbu, a pokret je neophodan  za cjeloviti razvoj djeteta. Ples je usko povezan sa kineziologijom te jedan od najvažnijih aspekata u plesnom ritmičkom odgoju je razvijanje kinestetičkog osjeta (osjeta za pokret). Taj razvoj se odvija vježbanjem i kretanjem uz glazbu. Djeca se u najranijoj dobi kreću spontano uz glazbu pa su plesni sadržaji primjereni toj dobi idealno sredstvo za razvoj njihovih bazičnih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, kao i u ovom slučaju za  razvoj dječjeg stopala. Plesni vrtić Split potiče djecu da se kreću imitirajući raznorazne životinje,  sudjelujući u plesnim igrama sa vršnjacima i na taj način kroz spontanost i igru nesvjesno razvijaju hipermobilnost i stabilnost stopala koja već nakon pete godine života  može prerasti u problem ukoliko se dijete nije pravovremeno usmjerilo na aktivnost.

Ples se naravno, temelji na prirodnim oblicima kretanja, izvodi se u različitim tlocrtnim oblicima  i uz različitu pratnju (uz i bez glazbe, uz pjevanje, uz udaraljke i sl.) te su učinci plesnog vježbanja i igranja dalekosežni. Pozitivno utječe na razvoj audio vizualne percepcije, sluh, dijete povezuje konkretno i apstraktno razmišljanje, postaje strpljivo, samopouzdano i raste mu ljubav prema glazbi te se razvija estetsko i pravilno držanje tijela.

Ples kao izbor za predškolsko i vrtićko dijete na prirodan i nenametljiv način pridonosi razvoju ispravnog formiranja dječjeg stopala. Plesni vrtić Split, nudi program za djecu predškolske i vrtićke dobi odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Kod nasih malih plesača i plesačica veliku pažnju pridajemo plesnim vježbama stabilnosti i fleksibilnosti malenih stopala.

U podijeljenoj poveznici na zanimljiv način prikazane su vježbe za jačanje dječjih stopala. Vježbati može cijela obitelj, mame, tate, sestre i braća te skupljati predmete po tlu zajedno sa najmlađima.

Nakon odrađenih vježbi iz videa predlažemo zanimljivu igru:

Skupljanje predmeta po tlu

Potreban materijal: 

  • tvrđe i mekše igračke i predmeti
  • sitnije i veće igračke i predmeti
  • čarape, različite tkanine
  • košara ili veća posuda

Opis aktivnosti:

Pripremljene različite igračke i predmete raširiti po tlu. Zadatak djeteta je skupljati predmete pomoću prstiju bosog stopala i spremanje u košaru ili veću posudu.

Da bi igru učinili još zanimljivijom, napravite malo kućno natjecanje odraslih i djece😊

Ivana Listeš, prof kineziologije, plesni trener

Plesni vrtić Split 1 - Plesni klub Mirela
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Scroll to Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap