Ples za djecu Split - sjedenje u obliku slova "W"

Ples za djecu Split – sjed “W”

SJEDENJE U W POLOŽAJU, DA ILI NE?

Pravilan razvoj bebe, odnosno djeteta, svakom je roditelju na prvom mjestu.

Znamo da djetetovu što boljem motoričkom razvoju možemo pridonijeti i tako da ga potičemo da pravilno sjedi, odnosno da ne sjedi u određenim položajima koji mogu škoditi njegovu razvoju.

Obraćati pažnju na to kako Vaše dijete sjedi i važnije je nego što ste možda mislili.

Mnogi roditelji, učitelji i treneri čuli su za sjedenje u položaju slova W, ali se vjerojatno pitaju je li to zaista problem, a ako jest, zašto?

Uvijek je važno poticati igranje na podu za malu djecu, ali većini djece je najugodniji položaj za sjedenje okrećući noge prema van i unatrag u obliku slova “W”.
Ovakvo sjedenje tipično za djecu mlađe dobi dok se igraju dobro je kada se gleda iz perspektive fleksibilnosti, no dugoročno ponavljanje sjedenja u ovoj poziciji  može ostaviti teže ortopedske komplikacije ako se događa tijekom važnih godina kada je dijete  u najvažnijem i najvećem razvoju.

Pedijatrijska američka služba je objasnila kako u drugim sjedećim pozicijama djeca bolje razviju kontrolu nad trupom i rotacijom tijela, dvije vještine koje su potrebne za daljnji razvoj motoričkih sposobnosti i dominacije ruku.

Za razliku od drugih sjedećih položaja kada dijete sjedi u W položaju noge mu pružaju široku podršku, zahtijevajući vrlo malo aktiviranja temeljnih mišića. Položaj W može biti znak slabosti mišića u trupu što može dovesti do poteškoća u obavljanju mnogih grubih i sitnih motoričkih zadataka, zbog čega izostaje i razvoj i kontrola nad rotacijom tijela te dijete ne nauči kontrolirati težinu, šta dugoročno može dovesti i do problema s dužim sjedenjem  u školi.

W-sjed je više statički položaj, a ne dinamičan. U ovom se položaju djeca ne mogu lako nagnuti u različitim smjerovima ili rotirati svoj trup, pa se prema tome ne razvijaju u potpunosti sa svojim okolišem na razvojno primjeren način.

Plesni vrtić Split – vježbajmo kod kuće

Čak i ako ne postoji osnovni uzrok sjedenja u W-u, to može staviti puno stresa na kukove i koljena, što može uzrokovati probleme ovim zglobovima kasnije u životu.

Ovakvo sjedenje može prouzročiti nepotreban pritisak na vrat, ramena i gornji dio leđa.

Ukratko za djecu koja mogu biti hipermobilna, sjedenje u” W “položaju može preopteretiti zglobove i oslabjeti mišiće.

Kod djece koja sjede u položaju W i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela, kašnjenja razvoj grube motorike, koordinacije i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja.
Također, može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima čija je posljedica bol u kukovima, nogama i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sjedenje u ovom položaju može rezultirati i time da su nožni prsti uvijek okrenuti prema unutra.

To nije loše samo za kukove, koljena i gležnjeve, nego usporava i razvoj mišića zaduženih za držanje tijela i osnovnu stabilnost koja je važna, osobito kada kao odrasle osobe trebamo podizati teret ili se želimo baviti bilo kakvim sportom.

 

Dugoročne ortopedske komplikacije:

 

  1. OGRANIČENO POMICANJE KUKOVA
    W sjedenje stvara veliki pritisak na kukove i na koljena te se oni s vremenom naviknu na taj pritisak. Dugoročno sjedenje u ovoj poziciji ograničit će pomicanje kukova te će dijete s vremenom imati više problema sjediti s nogama ispred sebe.
  2. ZATEGNUTOST MIŠIĆA
    Zategnutost se najčešće može osjetiti s jedne strane kukova, a dijete će imati problema održavati ravnotežu koristeći samo jednu nogu
  3. DISLOKACIJA KUKOVA
    Učestalo sjedenje u W poziciji, može rezultirati dislokacijom kukova.

 

Kako odviknuti sebe ili dijete od sjedenja u W poziciji i kako ples djeci u tome pomaže?

Odvikavanje od ovakvog sjedenja neće biti lako, baš zato što dijete osjeća određenu sigurnost i stabilnost.

Nježno podsjećanje vašeg djeteta na rano tzv “popravljanje nogu” može vam pomoći da razbije naviku i potakne ga da postane udobniji u drugim položajima.

Umjesto da se kritizira djecu kada ovako sjede preporuka je da ih pohvalimo kada sjede u pravilnijim položajima, kao kada kleče, sjede u dubokom čučnju, s nogama prekriženim “po turski”, ispruženima ispred sebe, ili pak savijenima samo na jednu stranu.
Također dijete može sjediti u sjedu lopoča.

Dobar način da počnete pomagati svom djetetu da izbjegne ovaj W položaj je jednostavno pozivanje ili podsjećanje usmenim podsjetnikom, signalom ruke ili ručnim premještanjem.

Postavljanje nogu ravno ispred (dugo sjedenje), savijanje uz bok (bočno sjedenje) ili postavljanje u “turski” prednji sjed (križno sjedenje) dobre su alternative.

Iako je ovakvo odvikavanje dugotrajan proces, treba biti strpljiv, a pri tom možemo dijete i učiti da ispravno drži i leđa.

Jednu od važnih uloga u ispravnom držanju tijela i jačanju mišića trupa za djecu ima ples. Korištenjem plesnih sadržaja u radu s djecom predškolske dobi, osim utjecaja na razvoj motoričkih sposobnosti, utjecat će se i na razvoj kreativnosti, ritmičnosti, harmoničnosti te ljepote pokreta kod djece i pravilno držanje tijela. U radu s djecom mlađe dobne skupine primjereno je koristit jednostavne i prepoznatljive sadržaje plesa temeljene na principu oponašanja radnji iz svakodnevnog života dok se s djecom srednje i starije predškolske dobi mogu koristiti kompleksniji plesni sadržaji. Doživljaj plesnih oblika ostvaruje se s djecom tako da trener pleše s djecom prethodno osmišljene koreografije u kojima će različiti pokreti slijediti različite glazbeno plesne teme.
Ako sumnjate da su djetetovi mišići trupa slabi dodajte  i kod kuće vježbe za jačanje na tjednoj osnovi.

Primjer aktivnosti za mlađu djecu: puzati kroz tunele, skakati na trampolinu ili vježbati neke joga poze za djecu.

Ivana Listeš, prof.kineziologije

trener sportskog plesa

Ples za djecu Split - sjedenje u obliku slova "W"
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Scroll to Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap